Uzeniny mohou způsobit i rakovinu

Spread the love

chinese-sausages-1-1423258-mMnozí nutriční odborníci v rámci onkoprevencie nedoporučují jíst více než 500 gramů červeného masa za týden. Ještě větším kamenem úrazu jsou uzeniny, které jsou rizikové i při konzumaci menšího množství .

Neznamená to však, že se musíte stát vegetariány , upřednostnit byste například podle gastroenterologa a dietologa Petra Minárika měli zdravější zdroje živočišných bílkovin, jako ryby nebo drůbež , zdrojem bílkovin je i vaječný bílek nebo luštěniny, ořechy a pod.

Uzeniny jsou rizikovější než uzené červené maso, a to i tehdy, pokud neobsahují mnoho tuku. Příčinou jsou podle lékaře i faktory, které jsou součástí mechanismů probíhajících při přípravě uzenin. V publikaci Rakovina a výživa – Mýty a fakta lékař uvádí, že “ při uzení vznikají dusíkaté sloučeniny tzv. dusitany, které po jejich konzumaci jsou podkladem pro vznik rakovinotvorných N – nitrosoderiváty – sloučenin. Při uzení vznikají i další kancerogenní látky, zvané polycyklické aromatické uhlovodíky. “

Podle lékaře se na zvyšování rizika vzniku rakoviny žaludku při uzení podílejí i soli, které se do masa přidávají av případě červeného masa je rizikem i přítomnost tzv. Hemoval železa, které je součástí červeného barviva v mase a zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Lékař uvádí, že železo v takové podobě může například přímo poškodit DNA střevních buněk, a také stimulovat tvorbu karcinogenních N – nitrosoderiváty sloučenin v zažívacím traktu.

zdroj: sme.sk

Napsat komentář

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zavřít