Uzeniny mohou způsobit i rakovinu

Spread the love

chinese-sausages-1-1423258-mMnozí nutriční odborníci v rámci onkoprevencie nedoporučují jíst více než 500 gramů červeného masa za týden. Ještě větším kamenem úrazu jsou uzeniny, které jsou rizikové i při konzumaci menšího množství .

Neznamená to však, že se musíte stát vegetariány , upřednostnit byste například podle gastroenterologa a dietologa Petra Minárika měli zdravější zdroje živočišných bílkovin, jako ryby nebo drůbež , zdrojem bílkovin je i vaječný bílek nebo luštěniny, ořechy a pod.

Uzeniny jsou rizikovější než uzené červené maso, a to i tehdy, pokud neobsahují mnoho tuku. Příčinou jsou podle lékaře i faktory, které jsou součástí mechanismů probíhajících při přípravě uzenin. V publikaci Rakovina a výživa – Mýty a fakta lékař uvádí, že “ při uzení vznikají dusíkaté sloučeniny tzv. dusitany, které po jejich konzumaci jsou podkladem pro vznik rakovinotvorných N – nitrosoderiváty – sloučenin. Při uzení vznikají i další kancerogenní látky, zvané polycyklické aromatické uhlovodíky. “

Podle lékaře se na zvyšování rizika vzniku rakoviny žaludku při uzení podílejí i soli, které se do masa přidávají av případě červeného masa je rizikem i přítomnost tzv. Hemoval železa, které je součástí červeného barviva v mase a zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu. Lékař uvádí, že železo v takové podobě může například přímo poškodit DNA střevních buněk, a také stimulovat tvorbu karcinogenních N – nitrosoderiváty sloučenin v zažívacím traktu.

zdroj: sme.sk

Napsat komentář